Υπάρχουν τα συνηθισμένα βιογραφικά, υπάρχουν και τα βιογραφικά που ξεχωρίζουν. Σίγουρα εσείς επιθυμείτε το δικό σας να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Ξέρετε, όμως, ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το περιεχόμενό του, αλλά και από την ικανότητα του βιογραφικού να τραβήξει αμέσως την προσοχή των recruiters, κάνοντας καλή εντύπωση με το καθαρό layout και το όμορφο design του;

Είτε σχεδιάσετε το δικό σας εξαρχής είτε συμπληρώσετε τα στοιχεία σας σε έτοιμη φόρμα βιογραφικού σημειώματος είτε θέλετε να επιλέξετε το ιδανικό template από online εργαλείο δημιουργίας βιογραφικού, ιδού τι να προσέξετε, ώστε να είστε σίγουροι πως το δικό σας θα ξεχωρίσει!

Οι πιο σημαντικές πληροφορίες στην αρχή

Το πώς διατάσσονται οι πληροφορίες στο έγγραφο καθορίζει το layout του. Το πρώτο που πρέπει να προσέξετε είναι να τις τοποθετήσετε με τέτοια σειρά, ώστε οι πιο σημαντικές να είναι στην αρχή του βιογραφικού σας.

Πάντα οι προσωπικές πληροφορίες τοποθετούνται πρώτες και ακολουθεί η παράγραφος του προσωπικού προφίλ. Για τα αντίστροφα χρονολογικά βιογραφικά, που ενδείκνυνται για όσους έχουν επαγγελματική εμπειρία, η επόμενη ενότητα θα είναι αφιερωμένη στην προϋπηρεσία. Στα χρονολογικά, που προτείνονται για νέους υποψήφιους, αυτή τη θέση θα καταλάβει η εκπαίδευση και για τα λειτουργικά, που προτείνονται για όσους κάνουν στροφή στην καριέρα τους, η θέση θα είναι αφιερωμένη στις δεξιότητές τους.

Προσθέστε φωτογραφία

Αν και στην Ελλάδα η χρήση φωτογραφίας στο βιογραφικό είναι στις περισσότερες περιπτώσεις προαιρετική, είναι ωστόσο και επιθυμητή.

Η φωτογραφία κάνει το βιογραφικό σας σημείωμα πιο προσωπικό και βοηθάει τους recruiters να σας θυμούνται καλύτερα. Μια φωτογραφία σας με σωστό φωτισμό, επαγγελματική ένδυση και ένα χαμόγελο που αποπνέει σιγουριά και δυναμισμό ή εμπνέει εμπιστοσύνη, αναβαθμίζει την όψη του βιογραφικού σας.

Φροντίστε ώστε να ξεχωρίζουν οι ενότητες

Για να κατευθύνετε το μάτι των recruiters, ώστε να μπορούν γρήγορα να εντοπίσουν το είδος των πληροφοριών που θέλουν (κάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα), οι επιμέρους ενότητες πρέπει να ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Για να το επιτύχετε, αφήστε κενό πριν και μετά από κάθε τίτλο ενότητας, ώστε να «ξεκολλούν» από το υπόλοιπο κείμενο, και επίσης μεγαλώστε τους όλους ομοιόμορφα κατά 3-4 στιγμές σε σχέση με το μέγεθος των γραμμάτων στις επιμέρους πληροφορίες.

Επίσης, αν θέλετε πάντα οι δεξιότητές σας να εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα, επιλέξτε φόρμα βιογραφικού σημειώματος που τοποθετεί τις πληροφορίες σε δύο στήλες αντί σε μία.

Επιλέξτε κατάλληλη γραμματοσειρά

Το βιογραφικό σας πρέπει να είναι ευανάγνωστο και να έλκει τον παραλήπτη να το διαβάσει. Πέρα από τους ευδιάκριτους τίτλους, σε αυτό παίζει επίσης ρόλο η γραμματοσειρά και το διάστιχό της.

Ξεχάστε τις περίεργες γραμματοσειρές, προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι το βιογραφικό σας θα μπορεί να διαβαστεί σε κάθε υπολογιστή και από κάθε σύστημα ATS. Διαλέξτε μεταξύ μίας κλασικής serif (π.χ., Georgia ή Cambria) ή μίας πιο μοντέρνας sans serif (π.χ., Verdana ή Tahoma) και ορίστε το μέγεθος στις 10-12 στιγμές και το διάστιχο στις 1,15-1,40 στιγμές.

Επίσης, για να είναι πιο ξεκάθαρες οι επιμέρους πληροφορίες, κρατήστε τις προτάσεις σύντομες και βάλτε bullet μπροστά από καθεμία.

Μία πινελιά χρώματος

Το βιογραφικό σας πρέπει να αποπνέει επαγγελματισμό, οπότε η ευρεία χρήση χρώματος άλλου από το μαύρο, δεν ενδείκνυται.

Ωστόσο, για να εμπλουτίσετε λίγο το design του, μπορείτε να βάλετε χρώμα στους τίτλους των ενοτήτων. Ένα σκούρο μπλε ή γκρι είναι ασφαλείς επιλογές, αρκεί φυσικά να χρησιμοποιήσετε σε όλα τα επιλεγμένα στοιχεία την ίδια απόχρωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό